Hogyan tehetjük tönkre magunk pillanatok alatt?

Hogyan tehetjük tönkre magunk pillanatok alatt?

Az addikciók könnyen alakulnak ki és hosszú ideig kísérthetik életünk, de vajon egy szokás hogyan lehet ennyire végzetes?

A hóbortok és a megszokások senkitől sem állnak távol és ezek fontosak is ahhoz, hogy egy teljes és boldog életet élhessünk és, hogy el tudjunk szakadni a hétköznapok szürkesége mellől, de mikor lesz egy ártatlan hobbiból gyilkos ragály?

Az egyik pillanatban csak elvagyunk a barátainkkal esetleg heccből kipróbáljuk a cigarettát, mert unszolnak. Beleszívunk, amire a testünk reagál is egy köhögő rohammal és megfogadjuk, hogy mi soha többet nem fogunk ilyet csinálni, mert egyszerűen szörnyű és undorító, de valamiért következő héten újra megpróbáljuk és újra, és újra, míg ott nem állunk a dohánybolt előtt és meg nem kérünk valakit, hogy ,,Szia, esetleg be tudsz nekem menni?”.

Egy függőség nem egy napról a másikra alakul ki, de ha valamivel nem vigyázunk könnyen arra lehetünk figyelmesek, hogy már a napi egy reggeli kávéból, már véletlenül dupla adagot iszunk és van, hogy néha már délután is lecsúszik egy csésze.

Milyen mellékhatásokkal jár egy szenvedélybetegség?

Ameddig megkapod, amitől a tested függ csak szakaszosan fogsz leépülni, viszont ha ennek nem teszel eleget magadtól, akkor nagyon hamar jelentkezhetnek az elvonási tünetek, amik között ismert a szorongás, remegés, álmosság, éhség hiánya és radikális esetekben még a hányás is.

Milyen addikciók a leggyakoribbak hazánkban? Akár úgy is lehetne fogalmazni, hogy a szenvedélybetegségek országa vagyunk, hiszen országunk nem csak a depresszióban, hanem a dohányzók számában és a tiszta alkohol fogyasztásban is láthatóan az élbolyban van. A felnőttek 35%-ka dohányzik itthon, amivel az Európai Unión belül a negyedik helyet foglaljuk el és a 12 literes alkohol fogyasztással is egyértelműen a rosszabbik felén vagyunk a statisztikáknak.

Milyen opciója van annak, aki már nem akar ezzel élni?

A doktorok nagyon sok esetben tudnak megoldást nyújtani az ilyen addikciók kezelésére, viszont ezek általában költségek folyamatok, ahogy az elvonó és minden hasonló megközelítés is, ami nem saját önerőből történik, de ez kétségtelenül megéri a belefektetett pénzt és időt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük