Kell-e félni a zuzmótól?

Amikor ősszel lehullanak a levelek, egyszerre feltűnővé válnak a fák kérgén a különböző színben pompázó zuzmók, és felmerülhet bennünk a kérdés, hogy ezek károsak-e a fákra és el kell-e távolítani őket a fáról.

A zuzmó

A zuzmó a gombák és az algák szimbiózisban való együttélése. Az algák szerves vegyületeket állítanak elő, amelyet a gombák elfogyasztanak, a gombák pedig vizet és ásványi anyagokat vesznek fel, amelyet az algák tudnak hasznosítani a fény közreműködésével. A zuzmók maguk állítják elő táplálékukat, nem a fától veszik azt el.

Vékony kis gyökereket fejlesztenek, és azzal kapaszkodnak meg a fák kérgén. A zuzmók gomba része jellemzően a tömlős gombákhoz tartoznak.

A zuzmóknak több faját is megkülönböztethetjük a természetben elfoglalt helyük szerint. A fán élnek az úgynevezett kéreg- és áglakók, de a leveleken is megtalálhatók a levéllakó fajok. Érdekes, hogy a zuzmók az élettelen dolgokon is meg tudnak élni, bizonyára már mindannyian láthattunk a ház falán élő sziklalakókat, valamint talajlakó zuzmók is léteznek.

Itthon számos különböző formájú és színű zuzmó él, így csomortosíthatjuk őket aszerint is, hogy mennyire erősen kapaszkodnak az aljzathoz.

A kéregtelepű zuzmók szilárd felületeken találhatók, ahhoz olyan erősen kötődnek, hogy eltávolításuk nagy erőfeszítést igényel. A lombos zuzmók lazán kapaszkodnak, gyakran megtalálhatók fás növényeken. A bokros zuzmók alig rögzülnek az alaphoz, szerkezetük laza és gyakran le is lógnak a felületről.

A zuzmó eltávolítása

A zuzmóktól úgy tudunk megszabadulni, ha elpusztítjuk a gomba alkotórészt az alábbi módszerek segítségével. Ne feledjük, hogy a levegő hőmérsékletének legalább 8-10 fokosnak kell lennie a zuzmó eltávolításához.

A fa kérgéről a zuzmót leszedhetjük úgy, ha a kérget mosószappanos lével keféljük át, de ebben az esetben kerüljük a kemény sörtéjű kefét, nehogy megsebezzük a kérget. Ez a módszer a lúgos kémhatású szappan miatt öli meg a gombát.

A kalcium-poliszulfid hatóanyagú Tiosol szntén hatásos gombaölő lehet. A rézszulfát hatóanyagú gombaölő szerekkel pedig hatékonyan és eredményesen távolíthatjuk el a zuzmókat.

Ezek a szerek a biztonsági előírások betartása mellett veszélytelenül alkalmazhatóak és biológiai termesztésben is engedélyezettek.

A zuzmót elősegítő tényezők

A zuzmók általában olyan helyeken szaporodnak el, ahol a fa környezete nedves és párás, illetve ahol a lomb árnyékot vet a törzsre. Érdemes a gombaölő kezelés után megritkítani a fa lombkoronáját. A helytelen öntözés is eredményezheti a zuzmók elszaporodását: ahelyett, hogy sokszor kevés vizet adunk a fáknak, öntözzük őket inkább ritkábban, nagyobb vízadaggal, hogy fenntarthassuk a zuzmómentességet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük