Venni vagy nem venni?

Venni vagy nem venni?

A technológia rohamos fejlődésének következében nem meglepő, hogy manapság az emberek már nem minden esetben hagyják el otthonukat, ha vásárolni szeretnének, hiszen ezt online is megtehetik, a saját fotelük kényelméből. Az impulzusvásárlás, amely a befolyásolás hatására megtett vásárlást jelenti, online felületeken is megjelent, a webshopok különböző (etikus, vagy kevésbé etikus) módszerekkel próbálják magukhoz csalogatni a felhasználót. Ennek a vásárlásra buzdításnak számos eszköze van.

Ezekkel a dolgokkal lehet megfogni egy vásárlót

Ahhoz, hogy a vásárló biztonságban érezze magát, a vásárlási kockázatot sok oldalon azzal kívánják csökkenteni, hogy kedvező visszatérítési, visszaküldési feltételeket biztosítanak a vevő számára. Szállítás szempontjából igyekeznek az oldalak aznapi, vagy másnapi kiszállítást biztosítani a vevő türelmetlenségének elkerülése érdekében, illetve az ingyen szállítást is nagyon sok helyen alkalmazzák.

Jelentős a szociális benyomás is, ha a vásárlókat befolyásoló tényezőket nézzük. Az ismerősök, barátok, vagy akár ismert személyiségek posztjai egy adott termékről, webshopról vagy étteremről is pozitívan hatnak a fogyasztók döntésére.

Nagyon sűrűn használt eszköz még a termék ritkaságát kihangsúlyozó üzenetek megjelenítése is. Sokszor „limitált mennyiség” feliratokkal, illetve „kevés van raktáron” figyelmeztetésekkel kívánják növelni a vásárlási vágyat. Ehhez kapcsolódó a sürgetés eszköze is, ahol visszaszámláló órákkal jelzik, hogy már csak kis ideig elérhető vagy akciós az adott termék, vagy feliratokkal látják el a weboldalt, amely arra figyelmeztet, hogy hányan nézik még rajtunk kívül az adott terméket.

Ahhoz, hogy elkerüljük a vállalatok ilyen mélységű befolyásolását, önkontroll stratégiákat kell alkalmaznunk, mert könnyen az impulzusvásárlás csapdájába eshetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük