Reddit – Please don’t szabályok 3. rész

Reddit – Please don’t szabályok 3. rész

Reddit posztok beküldésére vonatkozó szabályok

  • Ne bíztasd a redditorokat arra, hogy kiemeljék a beküldésed! Ne használj olyan felszólításokat, mint pl. „Érdemes ez a főoldalra?”, „Ha ez a főoldalra kerül, örökbefogadok egy macskát, és redditnek nevezem el”, „Ha ez 500 szavazatot kap, feltetováltatom a Reddit űrlényét magamra!”, stb.
  • Ne használd a posztod címét és/vagy a hozzászólásokat szavazásra! Ez a megoldás amúgy sem megbízható a vote fuzzing miatt.

A vote fuzzing a Reddit egy spamvédelmi mechanizmusa. Mivel a közösségi platformnak hatalmas forgalma van, mindenféle rosszindulatú robotok próbálnak meg rajta automatikusan posztolni. Ezeket a posztokat azután a botok upvote-olják, így amikor az kikerül a főoldalra, nagy számú látogatót küldenek a linkelt weboldalra.

A Redditen erre találták ki a shadow banning (árnyék tiltás) módszerét. Ilyenkor úgy tiltanak egy botot, hogy arról nem szólnak neki. Azért nem, mert akkor új bot képében térne vissza, amíg azt is ki nem tiltják. Ehelyett továbbra is posztol és szavaz, de valós hatása nem lesz.

Amikor egy shadow bannolt bot le- vagy felszavaz egy bejegyzést, a Reddit szoftvere automatikusan elvégzi az ellenkező irányú szavazatot. Így a szavazás egyenlege nem változik, a negatív és pozitív szavazatok kioltják egymást.

A botok persze okosak. Ha a szavazások után azt vennék észre, hogy a poszt értékelése nem változik, akkor tudnák, hogy a Reddit egy ellenkező értékű szavazattal egyenlítette ki a csalást. Ebből pedig rájönnének, hogy shadow bannt kaptak, így lecserélnék magukat egy újra.

Erre találták ki a programozók, hogy a Reddit véletlenszerű időpontokban 1-1 up- és downvote-ot is hozzáad a szavazáshoz. Ekkor a csaló botok nem tudhatják, hogy éppen egy véletlen szavazat miatt nem változott a szavazás állása, vagy a szoftver védekezett a shadow bannolt robot ellen.

A Reddit posztok előtti szám mindig a szavazatok összesített állását mutatja, így a szavazatok egyenlege a spamvédelem miatt sem változik. Pl. ha egy poszta érkezik 20 upvote és 5 downvote, akkor 15 upvote lesz az egyenleg. Ha a fuzzing miatt a rendszer is szavaz, akkor lehet akár 20250 is az upvote-ok és 20235 a downvote-ok száma, az egyenleg ismét 15 upvote lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük