Kezdődik a grillszezon!

Nagyon sokan alig várják már, hogy vége legyen a télnek, beköszöntsön a jó idő, és újra lehessen grillezni a kertben. A kerti grillezés nemcsak az étkezésről szól. Általában családi eseményekhez kötődik, születésnap, névnap, valamilyen évforduló alkalmával meghívjuk a szűkebb és tágabb családtagjainkat, barátainkat, üzletfeleinket, és egy kis sütögetés mellett beszélgetünk, ismerkedünk, lazulunk. De mi is kell elsősorban ahhoz, hogy egy grillparti jól sikerüljön?

Eszközök

Egy jó grill mindennek az alapja. Manapság a kerti grillek nagy választéka áll rendelkezésünkre, igen sokféléből válogathatunk igényünknek, elképzelésünknek, pénztárcánknak megfelelően.

Ha a kertben szeretnénk grillezni, akkor célszerű olyan készüléket választani, mely a kinti körülményeknek mindenben megfelel. Hangulatos, ha egy szenes grillt választunk, vagy egy füstölővel rendelkező kerti grillt. Egyes készülékek oldalán polcok vannak, ahová a húsokat, zöldségeket, fűszereket, tányérokat, tálakat, egyéb eszközöket pakolhatjuk.

Érdemes fedeles grillt választani, ami megvédi az ételünket, ha esetleg csepegni kezd az eső, vagy fúj a szél.

Az összecsukható változat is jó megoldás, ha helyszűkében vagyunk, vagy csak ritkán van szükségünk a kerti grillre.

A lávaköves grillek nagyon népszerűek, mert többféle változatban kaphatók. Vásárolhatunk elektromost, gázost, sőt, asztali változata is létezik. A lávaköves grillen készült étel nemcsak egészségesebb, de sokkal hamarabb elkészül. A lávakövek egyenletesen adják le a hőt, ezért könnyű a használata. Csodálatosan finom ételeket készíthetünk vele, akár húsból, akár zöldségből, de például gyümölcsöket (alma, körte, banán), olajos magvakat (dió, mogyoró, pisztácia, kesudió) is grillezhetünk vele.

További előnye, hogy a lávaköves grillnél az étel nem érintkezik közvetlenül a lánggal, ezért nem keletkeznek a vele való sütéskor rákkeltő anyagok. Alapos felforrósítás után, mely kb. 10-15 percet vesz igénybe, máris használhatjuk. Egy hideg téli estén a kandallóba téve is felmelegíthetjük. Magát a lávakövet többször is felhasználhatjuk, ha még melegen lekapargatjuk róla az odaégett ételmaradékokat, fűszereket, majd papírtörlővel áttöröljük. Mosogatógépbe is betehetjük, de ilyenkor mosószert ne tegyünk a gépbe, mert a lávakő porózus anyaga magába szívja azt.

Ha egy szezonban nagyon sokszor használjuk, akkor célszerű lehet szezon végén kidobni, majd a következő alkalommal újat venni.

A grillezéshez szükség van még egy kis sütnivalóra is. Érdemes a húsokat előző nap bepácolni, hogy zamatosabbak, omlósabbak legyenek. Minden grillmesternek van egy titkos receptje, amit érdemes megszerezni. A pác alapja valamilyen zsiradék, amiben a fűszerek (rozmaring, fokhagyma) jól oldódnak. A borecet pedig fellazítja a rostokat.

Tábortűz, romantika

Ha a tábortüzek romantikáját, hangulatát, illatát szeretnénk felidézni, akkor a legjobb, ha a tűzrakó tálak kínálatát nézzük végig. Egy jó kis tűzrakó tálat például magunkkal vihetünk kirándulni az erdőbe, és egy kijelölt tűzrakó helyen máris grillezhetünk, ha nincs kertünk. Élvezhetjük az erdei illatokat is a sülő hús mellett. Csapatépítő programnak is jó lehet, gyűjthetjük együtt a fát, rakhatjuk a tüzet, közben más oldalról is megismerhetjük egymást.

A tűzrakó tálak sokoldalúak, grillezésre, bográcsos ételek főzésére, nyárson való sütésre is használhatók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük