Csoportos tanulás

A tanulás végig kíséri az életünket, hiszen onnantól kezdve, hogy megszülettünk, új dolgokat ismerünk meg, új dolgokat fedezünk fel, sőt, 16 éves korunkig az aktuális oktatási rendszer szerint tankötelesek vagyunk. Ha úgy döntünk, hogy egyetemre megyünk, akkor csöppenünk csak bele igazán a tanulás szépségeibe.

Egy-egy ZH és a vizsgaidőszak igencsak próbára teszik az ember tanulási kapacitását. Ezen segíthet túllendülni, ha nem egyedül vágunk neki a tananyagnak, hanem alkalmazzuk a csoportos tanulás előnyeit. Ha rendelkezésünkre állnak barátaink, akik azonos vizsgára készülnek, mint mi, érdemes összeülni és közösen kidolgozni a lehetséges kérdéseket és egymást segítve haladni témáról témára.

Végezhetjük hármas és négyes csoportokban is

A csoportos tanulást végezhetjük kisebb, hármas – négyes csoportban (talán ez a legcélravezetőbb), vagy végezhetjük nagyobb, nyolc-kilenc fős csoportban is, attól függően, hogy hány ismerősünkkel együtt küzdünk ugyanazon tárggyal.

Csoportos tanulás esetén is fontos, hogy a csoport minden tagja kellőképpen ráhangolódjon a tanulásra. A csoportos tanulás előnye ilyen szempontból a hátránya is. Ugyanúgy, ahogy kiegészíthetjük egymás hiányosságait, úgy le is ronthatjuk mások pozitív tulajdonságait. Ha csoport tagjai nem képesek szinkronba kerülni, nem fognak egyről a kettőre jutni a tananyaggal és csak káosz alakul ki.

Természetesen személyenként eltérő preferenciákkal rendelkezünk, de összességében kijelenthető, hogy a csoportos tanulás jelentősen segíti a tanagyag elsajátítását. A tagok egymást segítve, egymást kikérdezve és ellenőrizve sokkal effektívebb előrehaladást mutattak egy-egy téma elsajátításában, mint egyedül tanuló társaik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük